Total Pageviews

Monday, September 22, 2014

GULA EKSTRAK TEBU

Selamat Tengahari,

Hari ini kita akan berkongsi ilmu tentang Gula Ekstrak tebu.
Dalam entry sebelum ini, saya ada share tentang Sucrose vs Sucralose !

Dan hari ini kita pergi lebih lanjut ke arah Sucrose pula. 

APA ITU SUCROSE ?

Seperti mana telah diterangkan dalam Sucrose vs Sucralose sebelum ini, sucrose adalah gula yang terhasil dari ekstrak tebu atau beet. Sucrose terdiri daripada kira-kira setengah glukosa dan fruktosa.


BAGAIMANA SUCROSE DIHASILKAN ?

Terdapat pelbagai jenis gula sucrose antaranya :
  • Gula mentah pasir, pepejal, atau kasar. Ia adalah berwarna perang. Gula mentah adalah sebahagian pepejal yang terhasil apabila cecair daripada jus tebu disejat. 
  • Gula perang diperbuat daripada kristal gula yang diperolehi dari sirap pekat. 
  • Gula Serbuk adalah gula yang dikisar halus dari sucrose. 
  • Gula Turbinado adalah gula tidak bertapis yang diperbuat daripada jus tebu.
Pelbagai Jenis Gula

ADAKAH GULA SUCROSE TIADA KALORI ?

Tidak, gula sucrose masih lagi mengandungi kalori.


ADAKAH SUCROSE SAMA DENGAN SUCRALOSE ?

Tidak sama kerana Sucralose mengandungi atom klorin dalam strukturnya. Tetapi hakikatnya, sucralose berasal dari sucrose. Sucralose adalah gula modified supaya ianya tiada kalori. 


Setakat ini untuk hari ini ~
Nantikan lagi info di next entry ~

No comments:

Post a Comment