Sucrose atau Gula adalah karbohidrat yang berlaku secara semula jadi dalam setiap buah-buahan dan sayur-sayuran. Ia adalah produk utama fotosintesis, proses di mana tumbuhan mengubah tenaga matahari ke dalam makanan.
Sucrose (Gula) berlaku dalam kuantiti yang besar dalam gula tebu dan gula bit dari mana ia dipisahkan untuk kegunaan komersil.
Tebu yang menghasilkan Sucrose (Gula) |
Apakah Sucralose ?
Sucralose adalah pemanis tiruan yang diperbuat daripada sucrose (Gula).
Semasa pembuatannya, molekul gula ditukar secara kimia dengan menukarkan atom klorin untuk kumpulan hidroksil, iaitu, oksigen dan sepasang hidrogen.
Hasilnya: tiada kalori, kerana ia tidak dicerna. Walaupun begitu, sucralose adalah 600 kali lebih manis daripada gula.
Sucrose & Sucralose Bahaya
Seperti mana yang diketahui bahawa sucrose (Gula) adalah makanan yang tidak berkhasiat serta boleh mengakibatkan pelbagai penyakit.
Sama juga Sucralose. Walaupun tiada kalori malah ianya memberikan pelbagai kesan tidak baik untuk kesihatan.
Untuk tahu lebih lanjut tentang bahaya sucralose boleh klik di sini :
Kenapa Sucralose Bahaya ?
The Dangers of Sucralose
No comments:
Post a Comment