Total Pageviews

Thursday, August 7, 2014

KEBAIKAN STEVIA

Stevia adalah pokok renek Afrika Selatan yang berasal dari Paraguay yang mana daunnya digunakan sebagai pemanis lebih daripada seribu tahun oleh masyarakat Guarani Indian.

Pokok stevia
Bahan utama dalam stevia adalah Stevioside dan Rebaudioside, dan kedua-dua bahan mempunyai banyak manfaat, yang sering dikaitkan dengan kalori bebas dan potensi kemanisan yang tinggi berbanding gula.

Antara kelebihan stevia adalah:

  • Mempunyai sifar kalori
  • Bukan toksik 
  • Karbohidrat sifar  
  • Memberi manfaat untuk penyakit kencing manis, obesiti, tekanan darah tinggi, kaviti gigi, dan tidak menimbulkan hiperglisemia 
  • Ia adalah semula jadi, alternatif yang sihat untuk semua gula dan pemanis kimia seperti aspartame dan sakarin.

Maknanya, sekarang kita boleh menukar produk gula kita kepada gula stevia yg mana lebih SELAMAT berbanding pemanis tiruan/sucralose/ibu gula. Walaupun rasa stevia tidak sama seperti gula tapi ianya tidak memudaratkan pengguna.

Lagipun produk dari stevia lebih MURAH berbanding produk pemanis tiruan yang lain. 

Elakkan penggunaan sucralose demi masa depan generasi akan datang. 

"Mencegah Lebih Baik Daripada Mengubati".

No comments:

Post a Comment