Total Pageviews

Thursday, October 30, 2014

PEMANIS SEMULAJADI VS PEMANIS TIRUAN

Adakah anda tahu apakah pemanis yang anda gunakan di rumah ?
Dalam kategori mana gula yang digunakan ?
Semulajadi atau tiruan ?

Cuba anda check di dapur anda sekarang..

Jika ianya

SEMULAJADI
Anda di zon selamat !
Tetapi tidak semua semulajadi itu baik dan selamat untuk kesihatan.

Contohnya; 
Madu menghasilkan gula yang semulajadi tetapi kandungan kalori yang tinggi menyebabkan ia tidak selamat untuk diambil secara berterusan.

**Kategori gula sebenarnya dipecahkan kepada banyak bahagian. 


dan jika ianya

TIRUAN 
Anda mungkin merbahayakan diri anda sendiri.
Kenapa ?
Sebab nama pun tiruan, so untuk hasilkan pemanis tiruan ini pelbagai modification dilakukan supaya ianya TIADA KALORI, RASA SEPERTI GULA, LEBIH MANIS DARI GULA.

Contohnya;
Sucralose - dihasilkan dari sucrose secara kimia dengan penambahan atom klorin.


Jadi,
Mana satukah anda gunakan ?


Saya sharekan beberapa link yang boleh memberikan banyak lagi info tentang gula:



Sumber: Youtube

No comments:

Post a Comment